Biografie

 

Bente werd geboren in Oisterwijk in een gezin dat op allerlei manieren verbonden is met theater. Geen wonder dus dat dit al snel haar tweede thuis werd.

Op haar derde begon ze met balletlessen; op haar zevende kreeg ze haar eerste pianolessen.

Bij het Souvenir Jeugdkoor, o.l.v. vader Hans van den Brand en zangpedagoge Peggy Hegeman (van wie Bente ook jarenlang privé-zangles volgde) kreeg ze een gedegen muzikale opleiding. Op de Vrije School werden haar de beginselen van het toneel-spelen bijgebracht.

Bij de MusicAll Factory van de Tilburgse muziekschool werd ze verder getraind in zang, dans en spel.

 

Toen Bente vijftien was vormde ze samen met haar zusje Barbe en hun resp. vriendinnen Anne en Carly de groep Femulous. Deze jongste vocal group van Nederland haalde al snel de eerste prijzen binnen. Femulous, later uitgebreid met Willemijn, behaalde door de jaren heen diverse nationale en internationale prijzen. De groep maakte twee avondvullende theaterprogramma's en maakte een tournee van 20 concerten door het land, samen met de bigband van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Femulous loopt als een rode draad door Bente’s leven.

 

Bente volgde op het Fontys Conservatorium in Tilburg aanvankelijk de opleiding tot docent muziek, maar stapte na een jaar over naar de opleiding Muziektheater. Deze sloot ze in december 2006 vervroegd af met het soloprogramma ‘Een vrouw alleen‘, waarmee ze cum laude afstudeerde. Inmiddels was ze aangenomen bij de musical “Tarzan” als swing en understudy. Deze rol zou ze bijna 300 keer spelen; toen Chantal Janzen vroegtijdig met zwangerschapsverlof ging werd Bente first cast.

 

Bente nam o.m. deel aan het TV-programma ‘Op Zoek Naar Mary Poppins‘ en speelde de rol van Gamila in de theatertoer van “Mega Mindy en de Poppenmeester”, de rol van Erik Hazelhoffs geliefde Charlotte in “Soldaat van Oranje” en Linda, het vriendinnetje van de tweelingbroers in “Hartsvrienden”.

Bente verleent regelmatig medewerking aan theatervoorstellingen en concerten, speelde grotere en kleinere rollen in films, TV-series en commercials, spreekt stemmen in voor reclame, tekenfilms en documentaires en geeft lessen en workshops aan (muziek-)theatergezelschappen en -opleidingen.

 

Copyright Bente van den Brand 2013. Alle rechten voorbehouden.